11 نوامبر مجازات سقط جنین توسط مادر
مجازات سقط جنین توسط مادر ، سقط جنین به معنای از بین رفتن جنین در رحم مادر و پایان بارداری می باشد. امر سقط جنین توسط مادر، می تواند، به از روی عمد با هدف از بین بردن جنین یا به صورت غیر عمدی و به علت حادثه یا عوامل قهری، نظیر تصادف و بیماری اتفاق افتد. سقط جنین عمدی، در اسلام گناه بوده و بسیار نکوهش شده و در قانون مجازات نیز به تبعیت از شرع، جرم انگاری گردیده و برای آن، مجازات پیش بینی شده است که مجازات بسیار سنگینی بوده و تنها، در برخی موارد استثنایی، بر مرتکب آن، اعمال نخواهد شد. قبل از خواندن ادامۀ مقاله به شما پیشنهاد میکنیم در صورت تمایل به دریافت اطلاعات در مورد وکیل حقوقی در اصفهان به صفحۀ وکیل حقوقی در اصفهان مراجعه کنیم.
در ادامه از دفتر حقوقی وکیل مسیح قاسمی به بررسی مجازات سقط جنین توسط مادر خواهیم پرداخت.
در ادامه به سوال مجازات سقط جنین توسط مادر چیست ؟ میپردازیم.
مجازات سقط جنین توسط مادر چیست ؟
اگر از زمان تشکیل نطفه در رحم مادر تا پایان دوره سقط اعلام شود و رشد کامل برای خروج از رحم مادر انجام شود که در واقع پایان بارداری محسوب می شود، این سقط است.
هر اتفاق یا عملی به میل شخص و در حالتی غیر طبیعی اتفاق می افتد، به طوری که جنین عمداً از بدن مادر جدا می شود و توانایی رشد ندارد، خارج از شرایط رشد است و حیاتی ندارد، مجازات سقط جنین توسط مادر طبق قانون اعمال می شود. اگر سقط جنین انجام شده باشد، فرد مرتکب این عمل هم مجازات می شود.
طبق قوانین ایران، اگر فردی عمدا به زن حامله ای که در رحم جنین دارای شرایط حساس است آسیب برساند و این اقدام منجر به سقط جنین شود، طبق قانون مجرم بوده و باید مجازات شود و مادر در اینجا قربانی است و موجباتی او را تحت مجازات قرار نمی دهد.
همچنین اگر ماما، پزشک یا هر فرد دیگری مانند فروشنده مواد مخدر و … مادر را به سقط جنین یا دارو های شیمیایی تهدید کند که باعث توقف رشد جنین شود، طبق قانون کیفری در صورت سقط جنین باید طبق قوانین و مقررات مصوب مجازات می شوند.
می توان ادعا کرد که سقط جنین زمانی باید مجازات شود که جنین از بدن مادر زنده خارج نشود و تقصیر مادر باشد، مجازات سقط جنین توسط مادر اعمال می شوند، اما اگر زن مورد آزار و اذیت قرار گیرد و در چنین شرایطی قرار گیرد، زمانی اتفاق می افتد که جنین زود به دنیا می آید و جنین پس از خروج از رحم زنده می ماند. در این صورت سقط جنین دیگر در دادگاه جرم نیست و مجازات های دیگری برای مجرم در نظر گرفته شده است.
در ادامه به موضوع ارکان مجازات سقط جنین توسط مادر میپردازیم.
ارکان مجازات سقط جنین توسط مادر چیست؟
بر اساس قانون مجازات اسلامی، مجازات سقط جنین توسط مادر از همان ابتدای بسته شدن جنین قابل مجازات است و ربطی به مدت بارداری ندارد. احکام سقط جنین در ماده های 487 تا 493 قانون مجازات اسلامی و نیز ماده 623 و 624 همین قانون به صراحت بیان شده است. سقط جنین توسط مادر زمانی قابل مجازات است که جرم عمدی یا غیرعمدی باشد.
در واقع زمانی که سقط جنین توسط مادر جنبه درمانی داشته باشد مانند زمانی که جان مادر در خطر باشد یا جنین پس از تولد دچار مشکلات یا بیماری هایی مانند عقب ماندگی ذهنی شود، سقط جنین پس از طی مراحل قانونی مجاز است و سقط جنین مجازات ندارد. بر اساس ماده 623 قانون مجازات اسلامی، مجازات سقط جنین در مواردی که ناشی از مواد مخدر یا سایر روش هایی باشد که موجب سقط جنین شود از شش ماه تا یک سال حبس خواهد بود.
مجازات سقط جنین توسط مادر به صورت عمدی چیست؟
برای بررسی مجازات سقط جنین توسط مادر باید به قانون مجازات مراجعه کرد. در ماده 718 قانونگذار مقرر می دارد: «اگر زنی در هر مرحله ای جنین خود را عمداً یا سهواً از بین ببرد، مهریه جنین به عهده مرتکب یا ولی او است».
با توجه به این ماده می توان گفت در صورتی که مادر عمداً یا غیر عمد باعث سقط جنین شود، طبق قانون فقط به پرداخت مهریه محکوم می شود.
با توجه به آنچه در قسمت قبل توضیح دادیم، مجازات سقط جنین بسته به نوع جرم ارتکابی و علت سقط، پرداخت مهریه جنین و حبس می باشد که میزان حبس حداقل سه ماه است. تا 5 سال ماندگاری دارد. شایان ذکر است در صورت سقط جنین عمدی، حبس به مادر تعلق نمی گیرد.
سقط جنین قانونی توسط مادر چگونه است؟
در موارد بسیار نادری که ممکن است تمام الزامات قانون منع سقط جنین و قانون مجازات سقط جنین توسط مادر برآورده شود، نهاد های نظارتی سقط جنین مجوز هایی را برای انجام سقط جنین قانونی مادر صادر می کنند.
اولین شرط برای سقط جنین قانونی، درخواست مادر برای پزشکی قانونی است. شرط دوم برای انجام این کار، تعیین سن حاملگی یا سن جنین می باشد.
قانون فقط در صورتی سقط جنین را مجاز می داند که سن جنین از 4 ماه بیشتر نباشد و از نظر فقهی هنوز روح در بدن او دمیده نشده باشد. ضمناً بعد از گذشت 4 ماهگی جنین تنها در صورتی می توان جنین را سقط کرد که در صورت سقط جنین و مادر هر دو بمیرند و سقط جنین تنها راه نجات مادر است.
طبق آخرین قوانین مجازات سقط جنین توسط مادر، مراکز درمانی و آزمایشگاه های غربالگری موظفند اطلاعات زنان باردار را برای تشخیص تولد یا عدم تولد فرزندشان ارجاع دهند.
بر این اساس اگر جنین بعد از بارداری به دنیا بیاید، مشمول سقط غیرقانونی می شود و حکم سقط غیرقانونی برای آنها اجرا می شود.
اما با اجرای طرح جوانان در بسیاری از موارد حتی پزشکان هم نمی توانند دستور سقط جنین بدهند. پس از اجرای این قانون، سقط جنین جرم عمومی شناخته شده و تنها با نظر پزشک قابل تشخیص است.
جمع بندی
در این مقاله از دفتر حقوقی وکیل مسیح قاسمی به بررسی مجازات سقط جنین توسط مادر پرداختیم. همچنین در این مقاله به موارد بسیاری از این نوع مجازات نیز پرداختیم. سقط جنین در شرع و اسلام از همه جهات مردود است و نه تنها در اسلام کاملاً حرام است، بلکه گناه نیز نامیده می شود.
بر این اساس، در اسلام، هر کس مرتکب گناه شود، مجازات می شود و باید تاوان اعمال خود را بدهد. قابل ذکر است شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر با مشاوران دفتر حقوقی وکیل مسیح قاسمی ارتباط حاصل کنید. همچنین در صورتی که برای دریافت خدمات به وکیل تصادفات اصفهان نیاز دارید می توانید با مسیح قاسمی در ارتباط باشید.